Kristian Bergun
 I de nedenstående lydfiler får vi høre Kristian Bergun forteller fra sin barndomsby Holmestrand. Kristian Bergun er født 17. august 1913 i Holmestrand. Han har i sitt forfatterskap og gjennom skrevne artikkler, skildret byens utvikling av små og store hendelser. Han har gjennom Holmestrand nærradio delt sine opplevelser i form av intervjuer og fortellinger. Skolesjef Dagfinn Larsen har lest inn hans bok "Elmer og alle de andre" Dette ble sendt i Holmestrand nærradio i 1995 under programmet "lokalhistorisk magasin". Videre kom boken "Gatelangs" ut i 1999. En grundig historisk berettelse om de mange gatene og livet der i Holmestrand og Botne. Kristian Bergun har gjennom dette arbeidet dokumentert hverdagslivet i Holmestrand gjennom tekst og en rekke fotografier. Botne historielag er ham svært takknemlig for dette viktige arbeidet.
 nr 0051 Karl Kristiansen

Intervju av Karl Kristiansen vedr. flytting fra Kristiania til Botne i 1911. intervjuer er Kristian Bergun. Han hadde fått jobb hos Ole Stubsrud på Gausen. Kom med dampskipet Svahn til Holmestrand. På brygga stod Stubsrud med høyvogn for å hente flyttelasset. På vei opp til Gausen måtte de vente på Hvittingfossbanen, at den passerte. Karl skulle fore grisene, men var redd for dem. Nils Nygaard tok seg av svina. Karl fikk 60 kr. måneden i lønn. Var der i 11/2 år. Kunne til og med fått kjøpt gården til 11.000 kr. Jobba på Melkefabrikken også.

nr 0052-Brytingstid

Opptak fra Holmestrand nærradio. Kristian Bergun forteller om familien som kommer fra Frogner i Oslo. Faren får jobb som griserøkter i Botne. Faren hadde røket uklar med sin far igjen, fordi de hadde ulikt politisk ståsted. Dessuten venta han barn med en tjenestepike uten å være gift. Etter hvert flytter familien inn i en stall i byen hvor Kristian Bergun ser dagens lys, ikke ulikt en annen som ble født i en stall. Etter hvert blir familien på 15 stykker, men da har familien flytta til ei lita stue på Rovefjellet med verdens fineste utsikt, kalt "Rovestua". Fattigdom preger oppveksten og Kristian blir tidlig sendt ut for å jobbe på gårdene rundt eller for å være visergutt eller bære bagasje på stasjonen .Det skaper et veldig politisk engasjement for å forandre samfunnet til å bli mindre klassedelt.

nr 0055 - Holmestrand nærradio. Mary Vågsdalen. Sommerro av Kristan Bergun

Opptak fra Holmestrand Nærradio ved Mary Vågsdalen. Kristian Bergun forteller historien om Sommerro, denne ærverdige gården eiet
av familien Holst. Han forteller om gårdens storhetstid med hagebruk, pensjonat og husholdningsskole til tiden hvor søstrene Holst drev åpent herberge for hjemløse inntil gården brant ned i 1943.

nr 0056 - Holmestrand nærradio Bringakertørken

Opptak fra Holmestrand Nærradio ved Mary Vågsdalen. Kristian Bergun forteller om tiden som gårdsarbeider i Botne i en tid da alt måtte gjøres med håndmakt og hesten som et nyttig arbeidsdyr. Han nevner værfenomenet Bringakertørken som var en lun nordvestlig vind som kom når kornet var slått og hang på hesjer for å bli tørt. Det gjaldt naturligvis ikke bare Bringaker, men også gårdene i det nærmeste omegn.

nr 0057 - Krigsutbruddet natten til 9. april 1940

Opptak fra Holmestrand Nærradio ved Mary Vågsdalen.  Her forteller Kristian Bergun om krigsutbruddet natten til 9. april 1940. Han var da på nattskift på Nordisk Aluminium. Han forteller at de hørte Horten bli bombet. På fabrikken gikk strømmen, og arbeiderne fikk fri til å gå hjem. Mye forandret seg i de 5 årene krigen varte, bl.a. ble fagorganisering forbudt og det var vanskelig å skaffe tilstrekkelig mat. Men de fant utveier. Produksjonen ved fabrikken fortsatte omtrent om før i hele krigstiden.

nr 0058 - Nordre Kleiv og bassengparken

Fra Holmestrand Næradio med Kristian Bergun, også sendt i NRK i programmet  "Middagsstunden" på P1 den 18.02.1988.". Om oppvekst i Nordre  i Klev. Bergun skildrer bla. hva folk lever av, hvordan de fattigslige husa er utstyrt, hvordan barna gikk kledt den gang. Hva de lekte med er også godt beskrevet. Han forteller detaljert om Hvittingfossbanen og om et uhell hvor noen vogner satte utfor på egen hånd. På slutten leser han fra bøkene om Elmer hvor guttene lærte seg å lage hjemmelaget skismurning av gamle grammofonplater

nr 0059 Agnes Hette

Agnes Hette er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun. Hun er vokst opp på Bringaker (1901-1993). Hun forteller om hvordan mora og faren jobba med drift av gården og salg av varer på torvet i Holmestrand. Gravensteineplene fra gården var i særklasse, noe av det beste gården kunne by på. Eplene ble også frakta med Svahn til Oslo og solgt der. Mora bakte også grisla brød og hvetekake som ble solgt. Faren solgte slakt. Av talget ble til overs, ble det kokt såpe som også ble en salgsvare. Agnes dyrka lin, spant og vevde og var engasjert i husflidslaget.