Kristian Bergun   
 I de nedenstående lydfiler får vi høre Kristian Bergun forteller fra sin barndomsby Holmestrand. Kristian Bergun er født 17. august 1913 i Holmestrand. Han har i sitt forfatterskap og gjennom skrevne artikkler, skildret byens utvikling av små og store hendelser. Han har gjennom Holmestrand nærradio delt sine opplevelser i form av intervjuer og fortellinger. Skolesjef Dagfinn Larsen har lest inn hans bok "Elmer og alle de andre" Dette ble sendt i Holmestrand nærradio i 1995 under programmet "lokalhistorisk magasin". Videre kom boken "Gatelangs" ut i 1999. En grundig historisk berettelse om de mange gatene og livet der i Holmestrand og Botne. Kristian Bergun har gjennom dette arbeidet dokumentert hverdagslivet i Holmestrand gjennom tekst og en rekke fotografier. Botne historielag er ham svært takknemlig for dette viktige arbeidet.
 

 

Opptak fra Holmestrand Nærradio med opplesning av Dagfinn Larsen, fra boken "Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre".

   
nr 0039 De første leveårene

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt - De første leveårene
   
nr 0040 Fisketur på fjorden

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: Fisketur på fjorden
   
nr 0041 Guttehistorier - 1

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: Guttehistorier 1
   
nr 0042 Elmer som gjetergutt

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: Elmer som gjetergutt
   
nr 0043 Guttehistorier - 2

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: Guttehistorier 2
   
nr 0044 En vinterdag

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: En vinterdag
   
nr 0045 De koker skismøring

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: De koker skismøring
   
nr 0046 En skoledag

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: En skoledag
   
nr 0047 På bærtur

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: På bærtur
   
nr 0048 En litt uvanlig dag

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: En litt uvanlig dag
   
nr 0049 Guttehistorier - 2-1

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: Guttehistorier 2-1
   
nr 0050 Guttehistorier - 2-2

"Guttehistorier fra Holmestrand om Elmer og alle de andre"
Avsnitt: Guttehistorier 2-2
   
 nr 0051 Karl Kristiansen

Intervju av Karl Kristiansen vedr. flytting fra Kristiania til Botne i 1911. intervjuer er Kristian Bergun. Han hadde fått jobb hos Ole Stubsrud på Gausen. Kom med dampskipet Svahn til Holmestrand. På brygga stod Stubsrud med høyvogn for å hente flyttelasset. På vei opp til Gausen måtte de vente på Hvittingfossbanen, at den passerte. Karl skulle fore grisene, men var redd for dem. Nils Nygaard tok seg av svina. Karl fikk 60 kr. måneden i lønn. Var der i 11/2 år. Kunne til og med fått kjøpt gården til 11.000 kr. Jobba på Melkefabrikken også.
 
   

 nr 0052-Brytingstid


Opptak fra Holmestrand nærradio. Kristian Bergun forteller om familien som kommer fra Frogner i Oslo. Faren får jobb som griserøkter i Botne. Faren hadde røket uklar med sin far igjen, fordi de hadde ulikt politisk ståsted. Dessuten venta han barn med en tjenestepike uten å være gift. Etter hvert flytter familien inn i en stall i byen hvor Kristian Bergun ser dagens lys, ikke ulikt en annen som ble født i en stall. Etter hvert blir familien på 15 stykker, men da har familien flytta til ei lita stue på Rovefjellet med verdens fineste utsikt, kalt "Rovestua". Fattigdom preger oppveksten og Kristian blir tidlig sendt ut for å jobbe på gårdene rundt eller for å være visergutt eller bære bagasje på stasjonen .Det skaper et veldig politisk engasjement for å forandre samfunnet til å bli mindre klassedelt.

   
nr 0055 - Holmestrand nærradio. Mary Vågsdalen. Sommerro av Kristan Bergun


Opptak fra Holmestrand Nærradio ved Mary Vågsdalen. Kristian Bergun forteller historien om Sommerro, denne ærverdige gården eiet 
av familien Holst. Han forteller om gårdens storhetstid med hagebruk, pensjonat og husholdningsskole til tiden hvor søstrene Holst drev åpent herberge for hjemløse inntil gården brant ned i 1943.

   
nr 0056 - Holmestrand nærradio Bringakertørken


Opptak fra Holmestrand Nærradio ved Mary Vågsdalen. Kristian Bergun forteller om tiden som gårdsarbeider i Botne i en tid da alt måtte gjøres med håndmakt og hesten som et nyttig arbeidsdyr. Han nevner værfenomenet Bringakertørken som var en lun nordvestlig vind som kom når kornet var slått og hang på hesjer for å bli tørt. Det gjaldt naturligvis ikke bare Bringaker, men også gårdene i det nærmeste omegn.

   
nr 0057 - Krigsutbruddet natten til 9. april 1940


Opptak fra Holmestrand Nærradio ved Mary Vågsdalen.  Her forteller Kristian Bergun om krigsutbruddet natten til 9. april 1940. Han var da på nattskift på Nordisk Aluminium. Han forteller at de hørte Horten bli bombet. På fabrikken gikk strømmen, og arbeiderne fikk fri til å gå hjem. Mye forandret seg i de 5 årene krigen varte, bl.a. ble fagorganisering forbudt og det var vanskelig å skaffe tilstrekkelig mat. Men de fant utveier. Produksjonen ved fabrikken fortsatte omtrent om før i hele krigstiden.

   
 nr 0058 - Nordre Kleiv og bassengparken

 
Fra Holmestrand Næradio med Kristian Bergun, også sendt i NRK i programmet  "Middagsstunden" på P1 den 18.02.1988.". Om oppvekst i Nordre  i Klev. Bergun skildrer bla. hva folk lever av, hvordan de fattigslige husa er utstyrt, hvordan barna gikk kledt den gang. Hva de lekte med er også godt beskrevet. Han forteller detaljert om Hvittingfossbanen og om et uhell hvor noen vogner satte utfor på egen hånd. På slutten leser han fra bøkene om Elmer hvor guttene lærte seg å lage hjemmelaget skismurning av gamle grammofonplater

   
 nr 0059 Agnes Hette

 
Agnes Hette er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun. Hun er vokst opp på Bringaker (1901-1993). Hun forteller om hvordan mora og faren jobba med drift av gården og salg av varer på torvet i Holmestrand. Gravensteineplene fra gården var i særklasse, noe av det beste gården kunne by på. Eplene ble også frakta med Svahn til Oslo og solgt der. Mora bakte også grisla brød og hvetekake som ble solgt. Faren solgte slakt. Av talget ble til overs, ble det kokt såpe som også ble en salgsvare. Agnes dyrka lin, spant og vevde og var engasjert i husflidslaget.

   
 nr 0060 Asle Askerud
 

Asle Askerud er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun. Vokste opp blant annet på Holtan og i Valbergstua. Mora jobba i fjøset på Gudum hos Arvesen. Faren gravde grøfter for 20 øre meteren. De var 4 søsken, men mista en bror som bare ble 24 år. Jobba på gårder blant annet i Lardal, men lengta hjem. Fikk jobb på "Aluminiumen", men ble sendt på tyskerarbeid under krigen til Kristiansand, men rømte  derfra. De siste vel 20 åra av arbeidslivet var han ansatt i kommunen.

   
 nr 0061 Aymar Markussen

 

Aymar Markussen er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun. Aymar forteller om hvilke bygårder som er i Holmestrand, muligens på 60-tallet med et tilbakeblikk på hvordan det var da han vokste opp. Han var visegutt hos Bollerud fra han var 12 1/2 år gammel. Etterpå kom han til Baker Holm og jobbet der. Det var samhold og hjelpsomhet mellom kjøpmennene i byen på den tida. Han kunne gå til en annen kjøpmann og låne det man for øyeblikket ikke hadde der han jobbet. Artig tidsbilde han gir oss.

   
nr 0062 Bringakertørka
Fra Holmestrand nærradio. Kristian Bergun forteller om gårdsarbeid, spesielt om innhøsting. Om betydningen av «Bringakertørka», oppnavnet på nordvestvinden som kom fra retningen der  Bringakergårdene lå. Denne vinden hadde stor betydning for å få kornet tørket. Han forteller også om andre innhøstningsmetoder av korn, rotfrukter, poteter etc. Intervjuet har også innslag av musikk.

   
nr 0063 Elling Ellingsen

Elling Ellingsen er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun.Elling Ellingsen: om barndommen og levevilkår på Tvillingbru.Om ungdomsår og arbeidsforhold i diverse jobber i ungdomstiden. Om naboforhold og om om diverse personer på Tvillingbru. Om trafikkforhold etter E-18 utbyggingen.

   
nr 0064 Gunvor Kristiannsen

Gunvor Kristiannsen er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Bergun. Han forteller om barne- og ungdomstid, om læretiden i hotelfaget på Sosieteten, og om praksis på hoteller rundt i Norge og om tiden til sjøs. Hun forteller også om opplevelser i Holmestrand som barn, og om forskjellige personer.    
nr 0065 Hans Petter Myhre

Hans Petter Myhre er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun. Myhre forteller her historier fra sin tid på hvalfangst.    
 nr 0066 Harald Olsen

 Harald Olsen er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun.  Født 1904 i Eidsberg. Vokste opp i fattige kår. Far var husmann. Begynte tidlig å arbeide med far i skogen. Kom på 1930-tallet til Botne, først til Gausen, ble senere gårdsbestyrer på Ekeberg hvor det ikke var så bra. Tok jobb på Reistad i Lier, så tilbake til Botne. Arbeidet på Solberg gård som gårdsbestyrer under krigen. Kjøpte så eiendommen Fagerheim i Hillestad. Arbeidet for Hillestad Vannverk og senere for kommunen. Var også innom Nordisk Aluminium en kort periode med gikk tilbake til kommunen.    
 nr 0067-Johan Gregersen


 Johan Gregersen er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun. Han er født 20.10.1895 på Ringerike og død 01.08.1992. Famlien flyttet kort tid etter til Kongsberg hvor han gikk på skolen. Han kom i 1921 til Botne. I 1926 kjøpte han sag og dro rundt på jobber i distriktet. Kjøpte og drev senere et sagbruk i Botne. Produserte bygningsmaterialer en tid, men gikk over til å produsere emballasje, kasser og containere bl.a. for Nordisk.
Han jobbet under krigen med å produsere ved som det var mangel på. Har hatt tillitsverv i mange år som offentlig takstmann og medlem i herredsstyret. Sluttet å arbeide 80 år gammel, men bedriften ble drevet av familien i mange år.

   
nr 0068 Jon Wrål Olausen

Jon Wrål Olaussen er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun. Forteller om Harald Emil Hansen som bodde oppe ved Kiste, -Var kurvmaker og en original som var vanskelig å komme inn på. J.Wrål forteller også om andre persone, bl.a. Tora «fisker» og andre som glad i å fiske.

   
nr 0069  Julius Karlsen

Julius Karlsen (05.04.1893 - 05.06.1990) er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun. Om barndom, oppvekst og kummerlige boforhold. Tok hyre 15 år gammel og reiste til sjøs. Videre om livet til sjøs som førstereisgutt og om sjølivet videre.

   
nr 0071 Karl og Marta Løvald

Karl og Marta Løvald  er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Bergun. Karl Løvald Karl (21.06.1895 - 30.05.1988  Forteller om livet som gårdbruker og om arbeidet på Felleskjøpet i Holmestrand. Marta forteller om livet og arbeidet på gården, hovedsakelig om dyra de hadde gjennom tidene.

   
 nr 0075 Maggi Ellingsen

 Maggi Ellingsen er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun. Hennes far arbeidet på Melkefabrikken og de bodde i leilighet i nærheten av Sildefabrikken. De måtte flytte herfra og til Dunkebekk mens de bygget hus. Hun begynte på Gausetangen skole mot betaling. Skulle ha gått på Bakke skole. Flyttet til Tvillingbro. Savnet utsikten til Mulåsen. Bodde også her som voksen, men da ble det svært vanskelig med trafikken da E 18 gikk her. Ville ha nedsatt fartsgrense, men myndighetene nektet.

   
 nr 0077 Malvin Thorsvik


 Malvin Thorvik, født 27.02.1917, død 20.07.1989 er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Berun. Han forteller levende om livet på hvalfangst i Søris-havet     
 nr 0079 Johan P. Nerdrum

 

Fortellinger fra 2. verdenskrig. Johan P. Nerdrum, (28.08.1904 - 15.03.1993) forteller om behovet han og andre følte i 1940 for å gjøre motstand mot dem som hadde okkupert landet. Dannet en gruppe med navngitte holmestrandinger. Var i kontakt med motstandsgruppe i Oslo hvor han fikk i oppgave å finne lignende grupper i Vestfold. Fant grupper i Horten, Tønsberg, Sandefjord og Larvik som de samarbeidet med. Ble tatt av sikkerhetstjenesten (SS)
og satt fengslet i 4 måneder bl.a. på Møllergata 19 Oslo.

   
 nr 0080 Oskar Kock

 

Oskar Kock ( 15.01.1908 - 08.10.1998) er intervjuet i Holmestrand nærradio av Kristian Bergun.
Han forteller om arbeidet på Nordisk Aluminiumsindustri. Han forteller om arbeidet sitt på ulike avdelinger i fabrikken, plateverkstedet, kjøkkentøyen, valseverket og andre. Valseverket ble den varige arbeidsplassen inntil han gikk av med pensjon.